Terug naar het overzicht

SXSW 2017: Marie Kondo keeps Austin weird

Keep Austin weird. Marie Kondo voegt daad bij het woord. Eén van dit jaars SXSW-keynote speakers vertelt in een afgeladen zaal alles over… opruimen. De Japanse superster heeft wereldwijd zeven miljoen boeken verkocht en was #1 New York Times bestseller. 

Dus ja, dan zit je dus opeens samen met 3.000 anderen te kijken naar iemand die een paar sokken opvouwt. Marie Kondo heeft een app, vijftig consultants en een methode genaamd ‘KonMari’ die er in essentie op neer komt dat je alleen spullen mag houden ‘that spark joy’. Volgens Kondo heeft ze al interesse in opruimen sinds ze vijf jaar oud was. Op haar vijftiende pakt ze het serieus aan: “One day I tidied up my own room, the next day my brother’s room, the next day my sister’s room, the next day the kitchen, bathroom, living room, friend’s room, and school classroom; I tidied up everyday.”

Het hek van de dam dus. En voor we het weten is de Japanse een wereldwijde opruim-legende. Voor een ieder die wel toe is aan wat rust, reinheid en regelmaat onder het stappenplan:

Stap 1: Visualiseer hoe je ideale, opgeruimde huis eruit zou moeten zien; maak een foto van de situatie en bepaal wat je aan wil pakken.

Stap 2: Kies vervolgens een categorie. Begin dus niet met de hele klerenkast, maar kies bijvoorbeeld T-shirts.

Stap 3: Leg vervolgens alle T-shirts die je in je huis hebt bij elkaar op één grote hoop.

Stap 4: Pak ieder T-shirt vast en voel of je er blij van wordt, of niet.

Stap 5: Zo ja? Rol/vouw het dan met aandacht volgens de KonMari methode op. Niet? Dan gooi je het weg.

Nu vraag je je vast af: hoe weet ik nu of ik blij van een T-shirt word? Dat blijkt gemakkelijker dan we denken:

 

Juist ja, blij dus. Een heerlijke foto die laat zien uit welke verschillende werelden wij komen. Maar eigenlijk is het ook weer niet zo heel anders. Want zowel in Japan als in Nederland hebben we de illusie dat we gelukkig worden van het kopen van nog meer spullen. Marie Kondo vertelt ons afscheid te nemen van al die niet gedragen kleding en ongelezen boeken. Op het moment zelf kan ik niet anders dan een beetje grinniken om de situatie waarin ik ben beland; een opgeruimde Japanse in een zaal vol techies. Maar na afloop vraag ik mij af: als ik al aan een t-shirt kan voelen of ik er blij van word, waarom doe ik dat dan niet vaker? Word ik wel blij van dat kopje koffie? Of zit ik op de auto-pilot en denk ik eigenlijk helemaal niet meer aan datgene waar ik blij van word?

Marie Kondo roept ons op als we thuis komen onszelf af te vragen: “Is my home tidy? Does it spark joy?” Marie Kondo wil de hele wereld opruimen. En goed nieuws ‘there’s an app voor that’. Ik start eerst maar eens met te bedenken of ik wel écht blij word van mijn nieuwe sneakers.