Terug naar het overzicht

Angst voor Sleepwet heerst ook online

5.000 likes, 182 hartjes, 206 vermaakte, 47 verbaasde, 30 boze en 8 verdrietige mensen vonden wat van de Sleepwet op de Facebookpagina van Zondag met Lubach. Naast de 916 reacties en 4.289 deelacties op social media (9 oktober 2017), is ook de hoeveelheid zoekresultaten enorm toegenomen. Expand Online (part of Dept) startte een onderzoek naar het zoekvolume van de term ‘Sleepwet’ met behulp van Google Data.

In de dagen tussen 28 september en 10 oktober 2017 is er massaal gezocht naar het woord ‘Sleepwet’. En eigenlijk ging deze zoektocht pas echt van start op 1 oktober na een item in het populaire programma ‘Zondag met Lubach’. Een andere piek in het aantal zoekopdrachten kwam door de bekendmaking van het referendum. Lubach riep in zijn item namelijk op om online te tekenen om zo het referendum aan te kunnen vragen en op 9 oktober waren de benodigde 300.000 handtekeningen al binnen.

Google Trends Web Search 28 september t/m 10 oktober 2017- Interesse in de loop der tijd naar Sleepwet

De Sleepwet is een term die afkomstig is van de originele Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (WIV). Afgelopen week werd bekend gemaakt dat vanaf 1 januari 2018 de AIVD en MIVD onder andere de online communicatie van burgers mogen inzien. Daarnaast mogen alle tablets, mobiele telefoons en apparatuur gehackt worden en mag al deze data gedeeld worden met buitenlandse inlichtingendiensten. Logischerwijs stuitte dat op nogal wat weerstand vanuit de bevolking en riepen op tot een Sleepwet referendum. Bron: https://www.sleepwet.nl/.

Met name Nederlanders uit de provincies Utrecht, Flevoland, Drenthe, Zuid-Holland en Friesland zochten naar meer informatie over deze omstreden wet. Daarnaast werd er veel informatie gezocht die met de wet te maken heeft. Het referendum was vooral onder de aandacht in de Noordelijke provincies van Nederland.

Bron: Google Trends Web Search 28 september t/m 10 oktober 2017- Gerelateerde zoekopdrachten aan Sleepwet

Naast alleen de Sleepwet, werd er naar veel meer gerelateerde onderwerpen gezocht.

Bron: Google Trends Web Search 28 september t/m 10 oktober 2017- Gerelateerde onderwerpen aan Sleepwet

Op YouTube is er vooral gezocht naar de Sleepwet in combinatie met Arjen Lubach. De video van Zondag met Lubach over de Sleepwet is meer dan 318.000 keer bekeken en heeft 7.000 duimpjes omhoog gekregen. Bron: Google Trends Search on YouTube- 28 september t/m 10 oktober 2017 en YouTube.

Inmiddels zijn er al meer dan 400.000 handtekeningen opgehaald voor een referendum over de Sleepwet. We mogen dus hoogstwaarschijnlijk allemaal naar de stembus om voor of tegen te stemmen wat betreft de Sleepwet. Wij bij Expand Online zijn nu al benieuwd naar de zoekvolumes rond die tijd.

Dit artikel is geschreven door Denise van Dongen en Sabine Vroemen.