Google Analytics voor Firebase is vorig jaar in mei 2016 gelanceerd als een uniform platform voor de meetbaarheid van apps. Op dat moment werd het door Google als standaard platform aanbevolen om te gebruiken bij het doormeten van mobiele apps.
Het doormeten van apps staat nog in de kinderschoenen als we het vergelijken met websites. Bij websites maken we gebruik van Google Tag Manager, waar we meetelementen zelf kunnen implementeren. Bij apps werkt dit net anders, daar moeten meetelementen hard-coded geïmplementeerd worden. Via Google Tag Manager kun je voor apps alleen elementen wijzigen, daarom wordt er nog steeds veel ontwikkeld en verbeterd.
Bij het aanmaken van een nieuwe property in Google Analytics voor mobiele apps kun je inmiddels ook niet meer om het implementeren van Firebase heen in plaats van de Google Analytics SDK voor Android en iOS. In dit blog leg ik je stapsgewijs uit hoe je Firebase implementeert.
Er zijn een aantal elementen die geïmplementeerd moeten worden om gebruik te maken van Firebase. In hoofdlijnen gaat het om de volgende stappen:
Waar je bij Google Analytics de keuze had om Android appgegevens en iOS appgegevens in één app property te implementeren, is het bij Firebase gesplitst in twee weergaven. Dit heeft een reden, namelijk dat de interfaces van Android en iOS vaak verschillend werken en de data moeilijk te vergelijken is. Echter, wanneer je deze data wel wilt vergelijken moet er binnen Firebase gebruik gemaakt worden van Google Big Query om data samen te voegen.
Het installeren van de SDK voor iOS en Android is eenvoudig. Bij het aanmaken van een nieuw project in Firebase moet je de volgende stappen doorlopen:
Nu de SDK is geïmplementeerd wil je natuurlijk ook interacties gaan meten in de app. Google Analytics voor Firebase verzamelt een aantal standaard events, zoals first_open, session_start, app_remove (alleen voor Android) en user_engagement. Naast deze standaard events wil je ook custom events toevoegen om specifiek gedrag in de app te kunnen meten. Aan de hand van onderstaande voorbeeldcode kun je bijvoorbeeld een interactie meetbaar maken.
Bundle params = new Bundle();
params.putString(“Variabele 3”, VALUE);
params.putString(“Variabele 2”, VALUE);
mFirebaseAnalytics.logEvent(“Variabele 1”, params);
FIRAnalytics.logEventWithName(“Variabele 1”, parameters: [
“Variabele 2”: VALUE,
“Variabele 3”: VALUE
])
Waarbij je het volgende toevoegt bij:
In Google Analytics zijn we gewend om in de code EventCategory, EventAction en EventLabel toe te voegen en de data automatisch te zien binnenkomen in het rapport “Top Events”. In Firebase Console werkt het anders en voeg je de paramaters per event handmatig toe. Zie in de afbeelding een voorbeeld hoe je een parameter kunt toevoegen.
Voor elke schermnaam moest er eerst een apart event afgevuurd worden. Dit hebben ze inmiddels verbeterd door automatisch schermviews te laten tracken.
Kom meer te weten over de documentatie van schermnamen.
In een van de latere releases van Firebase is de debugview toegevoegd en deze is onmisbaar, omdat hiermee getest kan worden of de geïmplementeerde code in het juiste bakje valt. Dit is vergelijkbaar met de realtime view in Google Analytics. Een nadeel is dat voor het gebruik van deze view je ook een aparte code moet installeren. Meer informatie is te vinden over het implementeren van de Debugview.
Door Google Tag Manager te implementeren in de app kun je tags beheren zonder dat de app opnieuw op de markt gebracht moet worden. Dit is met name makkelijk om meetcodes aan te passen, het is echter nog niet mogelijk om nieuwe elementen meetbaar te maken.
Maak twee containers aan om Google Tag Manager te implementeren: één voor Android en één voor iOS. Volg de instructies en download de laatste versie van de Google Tag Manager container en voeg deze toe aan de app folder.
Met het integreren van tags in Google Tag Manager binnen een website hebben we veel ervaring. Mijn ervaring met apps is dat Google Tag Manager echter niet goed werkt, omdat je met name elementen kunt wijzigen maar niet zelf kunt toevoegen. Hoe is jullie ervaring met Google Tag Manger en Firebase?
Data gaat natuurlijk pas echt leven als je er wat mee doet en het met anderen deelt, vandaar dat wij vaak data weergeven in dashboards als Google Data Studio of Klipfolio. Om Firebase data weer te geven in Google Data Studio moet je gebruik maken van Google Big Query. Helaas is het niet mogelijk, zoals bij andere databronnen, om Firebase direct te koppelen met Google Data Studio. Dit is nog een nadeel van Google Analytics voor Firebase. Het is een gratis tool, maar wanneer je de diepte in wil gaan met het maken van data-analyses of voor het koppelen met Data Studio, dan heb je een Google Big Query account (betaald) nodig.
Met deze stappen implementeer je in ieder geval de meetelementen die je sowieso nodig hebt om app data goed te kunnen analyseren in Firebase. Echter, het analyseren van data in Google Analytics voor Firebase is vrij summier. Zeker als we het vergelijken met de mogelijkheden van Google Analytics dan zien we grote verschillen, zoals het gebruik van Google Tag Manager, de interface met veel minder tabbladen en het analyseren van schermnamen en event. Daarentegen is het wel erg prettig dat Firebase automatisch standaard events verzameld en zelfs bij Android bijhoudt hoeveel apps er zijn verwijderd.
De verwachting is dat Google de komende tijd gaat investeren in de doorontwikkeling van dit platform, zodat we in de toekomst betere analyses kunnen maken met Firebase.
Dit artikel is geschreven door Marjolein Schipper, Analytics & CRO consultant bij TamTam (part of Dept). Het artikel is gepubliceerd op Emerce.