Terug naar het overzicht

Van Google Adwords en DoubleClick tot borrels en feestjes

Expand Academy

Alle leden van Academy 5.0

Voor de meeste mensen is het een spannende tijd en zorgt het voor een hoop stress, het zoeken van een stage. Wetend dat je binnenkort afstudeert en toch écht aan de slag moet, is het ‘time to get serious’. Na meerdere jaren les te hebben gehad in online marketing en verschillende marketingstages op mijn cv te hebben, verwachtte ik dat het vinden van een stage in deze branche een eitje zou zijn. De eisen in de vacatures bleken alleen toch iets af te wijken van mijn opleiding Commerciële Economie. Misschien was mijn kennis toch niet voldoende. Gelukkig wees een vriend mij op de Expand Academy en na het lezen van de vacature was ik meteen verkocht. Hier kon ik alles leren om een online marketing consultant te worden, dit was precies wat ik nodig had om me beter voor te kunnen bereiden op het beroepsleven!

Na het ‘overleven’ van de sollicitatierondes, werd ik – voordat mijn stageperiode nog begonnen was – mee gevraagd naar het Dept festival. Het zou een leerzaam en tof weekend weg worden met alle medewerkers van Dept, verder was het programma nog ‘classified’. Maar, tegen een feestelijke start van je stage zeg je natuurlijk geen nee! Het weekend was een geweldige kans om de losse, gezellige en ambitieuze cultuur van Expand Online en Dept te leren kennen. Daarnaast leerde ik direct mensen kennen die stuk voor stuk weten wat ze doen, veel kennis hebben over hun vak, maar ook houden van een biertje en een goed feestje. Ik voelde me hierdoor al vrij snel op m’n plek.

Dept festival

Een kleine sfeerimpressie van het gave weekend

De Academy ging officieel van start na het festival. We mochten meteen aan de bak door twee weken hard te leren voor het Google Adwords examen. Iedereen van de groep haalde het in één keer, sommige zelfs met een score van 100%, waaronder ikzelf. Dat is natuurlijk een goede binnenkomer, #winning! Daarnaast kregen we diverse trainingen die gegeven werden door consultants van verschillende teams.

Na twee weken bomvol theorie begon het echte werk. Bij de Academy wordt er gewerkt met een ticketsysteem, waarbij consultants een probleem aan de Academy kunnen voorleggen. De consultants houden gelukkig rekening met het tempo en de leercurve. Het is ‘learning by doing’. De eerste tickets beginnen ook met de basics, zo was mijn eerste ticket het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek. Dit verliep nog wel iets stroever dan ik had gehoopt, maar dat maakte het juist onwijs leerzaam.

Na ongeveer twee maanden kregen we onze eigen accounts toegewezen. Bij deze accounts ga je niet te werk als stagiair, maar echt als consultant. Dat is best een omschakeling: we kregen nu geen duidelijke opdracht meer, we moesten zelf bedenken hoe het account verbeterd kon worden op basis van de doelstellingen. Dat kwam neer op enorm veel eigen verantwoordelijkheid! Rond diezelfde tijd ging ik aan de slag met DoubleClick, ik noem het ook wel ‘display advertising on steroids’. Dit nam na een tijdje het grootste gedeelte van mijn tijd in beslag. Door de eindeloze mogelijkheden die het biedt, vond ik het erg gaaf.

Borrel

Soms lopen de borrels ook wel eens uit de hand

Tijdens de Academy heb je ook de mogelijkheid om je in een bepaalde richting te verdiepen. Voor mij was de keuze dan ook niet moeilijk, Real Time Bidding (DoubleClick) en SEA (Search Engine Advertising) lagen natuurlijk al voor de hand. Hoewel ik alles interessant vond, sloot dit het meest aan bij mijn opleiding. Elk Academylid kiest zo zijn eigen weg binnen SEA, SEO (Search Engine Optimization) en data. Ook als je interesse ergens ander blijkt te liggen, kun je bij een van de verschillende Dept labels – zoals TamTam en a friend of mine – terecht.

Naast het harde werken is er uiteraard ook ruimte voor plezier, zoals tafelvoetballen en borrelen. Tijdens de vrijdagmiddagborrel daagde ik Kevin, een SEO’er in hart en nieren, uit voor een challenge. Deze uitdaging draaide uiteindelijk uit op een ‘pizza kennissessie’ na het werk, waarbij hij vol passie een aantal uur uitleg gaf over het technische aspect van SEO. De kennis die binnen Expand Online aanwezig is, wordt met alle liefde en plezier gedeeld. Elke Expander is onwijs enthousiast om jou uitleg te geven of iets te leren.

Daarom was de Expand Academy voor mij de ideale stage. Ik kon me verdiepen op het gebied van online marketing en ontdekte dat het veel dieper gaat dan ik had verwacht. Zelfs na vijf maanden stage lopen was ik voor mijn gevoel nog lang niet klaar, er valt zoveel te leren binnen online marketing. Mijn ambitie blijft wel om een allrounder te worden, en deze stageplek heeft mij enorm klaar gestoomd voor de toekomst. Deze blog bevat maar een kleine greep uit alles wat ik heb meegemaakt en geleerd tijdens de Expand Academy, maar er zijn nog veel meer toffe dingen die ik heb gedaan. Maar voor de complete ervaring moet je het toch écht zelf mee hebben gemaakt. Wat ik alleen maar kan aanbevelen!

Expand Online Diploma

Hij is binnen, het Expand Online diploma!

 

Ben jij ook enthousiast geworden? Solliciteer direct voor de Expand Academy in Rotterdam of Amsterdam. Ben je nieuwsgierig naar de invulling van de Academy, lees dan hier meer.

Meer informatie

Vragen? Of wil je meer weten? Check eens bij Dave, hij kan je er alles over vertellen!

Dave Jelderda, Social advertising specialist bij a friend of mine
Stel je vraag!