Terug naar het overzicht

De week van Marjolein

Webanalist & Conversion Rate Specialist bij Dept

Mijn naam is Marjolein, aangenaam! Ik ben momenteel webanalist en conversion rate specialist bij Expand Online en ik ben dus verantwoordelijk voor het maken van analyses en het interpreteren van data. Heel erg leuk, want door waardevolle data om te smelten tot concrete actiepunten kan ik klanten laten zien waar kansen liggen voor hun online strategie. Hierdoor kan de klant zich verder ontwikkelen. Ben je benieuwd naar een week vol data uitdagingen? En wat ik iedere dag precies doe? Lees dan mijn blog!

Maandag

Vandaag werk ik in Rotterdam. De maandagmorgen starten we met de MaMo (de toepasselijke afkorting van ‘MaandagMorgen’). Elke twee weken hebben we een gezellige MaMo waarin er updates omtrent projecten, collega’s en activiteiten worden gedeeld.

Maandagen staan vaak in het teken van meetings, omdat veel collega’s dan op dezelfde locatie aanwezig zijn. Dit is dus de beste dag voor een goede start van de week. Na de MaMo heb ik dan ook meteen een koffiemoment met Cristian, lead van het Insights team, om even bij te praten over de status van de projecten. Vervolgens heb ik een afspraak met afstudeerder Floris, hij is net begonnen en ik begeleid hem bij zijn afstudeeronderzoek. Voor je het weet is het alweer 12 uur en is het tijd om te lunchen. Na het “ongezonde” weekend begin ik deze week maar weer even gezond met een lekkere zelfgemaakte salade uit onze saladebar. Het leuke aan de dagelijkse lunch is dat het een gezellige drukte is met al mijn Dept collega’s.

In de middag hebben we een team meeting gepland staan. Hier bespreken we alles op het gebied van data interpretatie, conversie optimalisatie en wordt er gebrainstormd over hoe we ons werk kunnen verbeteren. Ik bespreek de workshop die ik woensdag ga geven en we hebben we het met zijn allen hoe we deze workshop nog beter kunnen maken. Na de team meeting ren ik snel naar de volgende afspraak. Ik maak kennis met de nieuwe programmamanager die op onze klant Het Juridisch Loket zit. Zij gaat helpen met het aanbrengen van meer structuur in het gehele online marketing team van Expand Online. Tijd dus voor een kop koffie om de verwachtingen richting de klant te bespreken.

Al met al is het een drukke middag, maar ik heb in de tussentijd gelukkig nog wel tijd gevonden om een start te maken met de analyse die ik elke maand maak voor Arcadis.

Dinsdag

Deze ochtend stap ik op mijn fiets om mijn dag te beginnen op ons kantoor in Amsterdam. Het is wel heel erg fijn om dicht bij werk te wonen!

Ik begin deze dag met het afronden van mijn analyse voor Arcadis. Op maandelijkse basis kijken we hoe het ervoor staat met de sessies richting de website en of er opvallende trends te zien zijn in het aantal bezochte pagina’s. ’s Middags heb ik een samenwerkmiddag bij Arcadis op kantoor. Daar bespreek ik onder andere de analyse. Het is dus belangrijk dat de analyse af is. En dat lukt! Ik heb zelfs nog tijd voor een andere klus voor volgende week bij een andere leuke klant: TomTom! Daar ga ik een presentatie geven over de meetbaarheid van de app. Om 11 uur bereid ik me voor door de slides van deze presentatie door te nemen met mijn collega’s. We gaan TomTom adviseren welke tools ze kunnen gebruiken en hoe ze het beste de data kunnen verzamelen in de app.

Na de lunch stap ik op mijn fiets richting de Zuidas voor mijn samenwerkmiddag met Arcadis. Tijdens deze middag beantwoorden we alle analytics vragen en bespreken we de belangrijke website statistieken van afgelopen maand. Arcadis heeft net het kantoor verbouwd, dus ik krijg eerst een rondleiding. Na het bespreken van de maandrapportage, doorlopen we nog enkele vragen van de contactpersoon. Arcadis heeft ook een locatie in Australië, dus ik mag ook advies geven over de grens! De middag vliegt voorbij. Aan het einde van de dag bespreken we de openstaande to do’s die we deze maand moeten oppakken.

Woensdag

Nieuwe dag, weer een nieuwe stad! Woensdagochtend stap ik in de trein richting Utrecht. Samen met mijn collega Marilou (SEO consultant) verzorg ik de hele dag een workshop aan de webredactie van Het Juridisch Loket. Dit is altijd een super leuke, maar ook intensieve dag. Bij de workshop is Marilou verantwoordelijk voor het SEO verhaal en ik voor het CRO/Analytics gedeelte.

Mijn gedeelte van de workshop gaat over CRO doelen waar je rekening mee moet houden tijdens het schrijven van een nieuwe pagina. Na de uitleg eindigen we met een interactief gedeelte, waarbij de deelnemers aan de slag gaan met een case die ik heb gemaakt. Ze krijgen tien minuten de tijd om voor de eigen geschreven pagina’s te bepalen wat het uiteindelijke doel is en ook of deze op een logische plek staan. Hierna bespreken we gezamenlijk de case.

Tijdens het tweede gedeelte van de workshop gaan we in op het schrijven van nieuwe pagina’s waarbij Marilou uitlegt waar ze op moeten letten. Ik ondersteun haar ondere andere door de doelen te bepalen van de nieuwe pagina’s en welke zinnen ze het beste kunnen schrijven om bezoekers op de site te overtuigen om verder te lezen. Vervolgens zetten we ze aan het werk en ook dit bespreken we met elkaar.

Als laatste hebben we een rondje evaluatie en krijgen we onwijs goede feedback. Ze vonden onze uitleg duidelijk en ze vonden het fijn om samen aan de nieuwe content te werken.

Donderdag

Vandaag ben ik de hele dag op het kantoor in Amsterdam. Na zo’n intensieve workshop als gisteren is het heel erg fijn om ook even een dag achter de computer te zitten. Ja, echt! Ik ga vandaag aan de slag met een analyse voor de Oxxio app. Onlangs hebben we de meetbaarheid ingericht in Firebase, dat door Google is gelanceerd als het analytics platform voor apps. Onlangs heb ik daar nog een blog over geschreven. Na een maand data te hebben verzameld, kijk ik waar we kansen zien, wat er al goed gaat, en wat we nog moeten testen of gewoonweg moeten oplossen.

Om 11.00 uur heb ik een belafspraak staan met Lisanne, CRO specialist bij Expand, om kort te overleggen hoe we de kennissessie gaan aanpakken die we binnenkort aan klanten bij ons op kantoor zullen geven. In deze CRO basis training leggen we klanten uit wat CRO inhoudt en hoe ze dit kunnen toepassen op hun eigen pagina. Na de lunch ga ik weer verder met de cijfers om de Oxxio analyse af te ronden. Zoals ik al eerder zei: het was fijn om vandaag weer een hele dag op kantoor te zijn en daar te kunnen werken. Maar het feit dat ik veel afwisseling heb tussen klantbezoek en op kantoor werken, maakt mijn werk extra leuk.

Vrijdag

Vandaag heb ik een drukke dag voor de boeg. Niet alleen omdat ik zo veel mogelijk afgerond wil hebben voor volgende week, maar ook omdat er een erg leuk Dept uitje gepland staat aan het einde van de dag!

In de ochtend bespreek ik met mijn collega Eline, CRO specialist, de slides voor de brainstorm die we volgende week gaan geven bij het Juridisch Loket. In deze brainstorm gaan we samen met de klant de nieuwe test backlog bepalen. Direct na deze meeting heb ik een call gepland staan met De Alliantie om vragen te beantwoorden over de duiding van de cijfers. Net voor de lunch heb ik nog wat tijd om mijn mail weg te werken. Fijn om met een opgeschoonde mailbox het weekend in te kunnen gaan! Opgeruimd staat netjes.

Na de lunch ga ik samen met mijn collega Jasper (website architect TamTam) naar Oxxio/ Eneco waar we kijken hoe we de data vanuit de app naar hun warehouse kunnen pushen. Dit is van belang omdat ze dan ook in andere systemen beschikking hebben over de data.

Als deze meeting afgelopen is, besef ik weer dat de middag voorbij is gevlogen en ben ik net op tijd klaar voor het Dept avondprogramma. We hebben wel vaker gekke en leuke uitjes bij Dept, dus ik weet wat me te wachten staat en ik heb er zin in! Iedere Depster wordt met de bus opgehaald om naar een speciale locatie te gaan, namelijk de schaatsbaan in Rotterdam! Daar wordt een update over het nieuwe businessplan gepresenteerd. Na deze update krijgen natuurlijk een passende stamppot (en een aantal biertjes uiteraard). Maar beter nog, we starten later met curlen! Erg lachen. Een olympische carrière in curlen is helaas toch niet helemaal voor mij weggelegd, dus ik ben snel weer aan de bar te vinden met mijn andere Dept collega’s!