Terug naar het overzicht

Rituals

Rituals is gestart in het jaar 2000 en inmiddels uitgegroeid tot een toonaangevend Home & Body cosmetics merk. Alledaagse routines veranderen in betekenisvolle rituelen, dat is waar Rituals voor staat. Het merk is onbegrensd ambitieus en wil blijven groeien. Vanuit deze ambitie vloeit het doel van deze campagne voort: het verhogen van de omzet in de hoofdmarkten Nederland en Duitsland, én groeien in alle andere landen waar Rituals actief is (Europa en Verenigde Staten). Hoe? Door middel van betere organische vindbaarheid.

Uitdaging

Per land is er een aparte Rituals website, wat nodig is vanwege de verzending van producten in de verschillende landen. Dit resulteert echter in al 22 duplicaten van alleen de Engelstalige website! Niet fijn voor je SEO gezien het groot aantal duplicate content, grote versplintering in autoriteit en verspilling van crawlbudget met meer dan een miljoen pagina’s.

Om een situatie te schetsen; dit is wat er in de praktijk gebeurde: mensen in Frankrijk die zochten op Franse zoektermen, kwamen uit op de Franstalige website van Luxemburg. Waarom? Duplicate content, onjuiste hreflang tags en dus verkeerde indexatie. Als Fransman was het niet mogelijk om af te rekenen op de website-versie van Luxemburg. Daar kwam ook nog eens bij kijken dat als je van land switchte, de inhoud van je winkelmandje niet automatisch meeging naar de website-versie van het eigen land. Een ware conversiekiller dus.

Strategie en aanpak

Om dit probleem op te lossen zijn we gestart met een grondige rationalisatie van alle Rituals websites. Dat betekent een grootschalige migratie van alle losse websites naar één .com-domein, met de focus op “indexability”, “crawlability”, “authority” en “usability”. Met als deadline de herfst, zodat de vruchten geplukt konden worden in het winterseizoen: de ultieme cadeaumaanden voor Rituals.

Naast de rationalisatie moest de juiste internationale tagging toegevoegd worden (“hreflang” en Search Console). Per taal waren er natuurlijk nog verschillende landen en valuta. Door de gigantische hoeveelheid pagina’s en duplicaten werden de pagina’s onvoldoende opgepakt door Google. Er is gekozen om per taal/valuta-combinatie één variant indexeerbaar te maken. Hierbij zijn de volgende overwegingen meegenomen:

  • De linkwaarde van de duplicaten mocht niet verloren gaan, daarom zijn er 301-redirects van de duplicaat pagina’s naar de hoofdvariant geplaatst.
  • De te verdwijnen pagina’s moesten nog wel beschikbaar zijn voor campagnes en om af te rekenen, daarom zijn er duplicaten gemaakt van de pagina’s. Deze duplicaat pagina’s zijn echter niet zichtbaar voor zoekmachines. Daarom is een ‘disallow’ in de robots.txt (crawlability & indexability) en voor de volledigheid een ‘noindex’ op de “nieuwe” duplicaat pagina’s toegevoegd.

Resultaten

Deze case was misschien wel de grootste en meest complexe SEO uitdaging waar we ooit voor gestaan hebben. Een wildgroei aan websites per land, met een flinke hoeveelheid duplicate content en grote versplintering van autoriteit, linkwaarde en crawlbudget.

Diverse landen/talen zijn inmiddels uitgerold en de eerste resultaten zijn ontzettend positief. De indexatie is sterk verbeterd, het crawlbudget veel beter gespendeerd, de autoriteit gestegen en… mensen kunnen nu afrekenen op de website waar ze organisch binnenkomen. Nog voordat het hoogseizoen voor Rituals gestart is, is de omzet al met 186% toegenomen!

Wil jij ook je online vindbaarheid vergroten?

Of ben je gewoon nieuwsgierig en wil je meer informatie of advies voor jouw bedrijf? Neem contact met ons op.